Naarmate mensen ouder worden, neemt het aantal personen zonder eigen tanden en kiezen – ook wel edentaat genoemd – toe. Toch hangt tandverlies niet noodzakelijkerwijs samen met ouder worden. Het ontstaat vaak door factoren als onvoldoende mondhygiëne en het vermijden van regelmatige tandartsbezoeken. De afgelopen decennia is er veel vooruitgang geboekt op het gebied van mondzorg waardoor steeds meer mensen hun eigen tanden en kiezen tot op hoge leeftijd behouden.
Het CBS verzamelde in het verleden uitgebreide gegevens over het gebruik van gebitsprothesen. In 2000 had 16% van de totale bevolking een kunstgebit in zowel de boven- als onderkaak, en was daarmee volledig edentaat. In 2009 was dit percentage gedaald naar 12%. Omgekeerd had in 2000 dus 84% en in 2009 88% van de bevolking (gedeeltelijk) eigen tanden en kiezen .
In het NTVT van februari 2024 is een infographic gewijd aan recentere gegevens van het CBS over het aandeel van edentaten in de bevolking. Zie voor uitgebreidere (en inmiddels voor 2023 aangevulde) gegevens de samenvatting Edentaten en mondgezondheid in de bevolking.
Zie over ‘het dragen van een kunstgebit’ ook het artikel Verdwijnt het kunstgebit?.